Klimaatverandering: een keihard feit
Klimaatverandering is het grootste probleem voor de mens in de 21e eeuw en ook in de eeuwen daarna.
De psyche van de mens laat het helaas niet altijd toe om klimaatverandering meteen te accepteren als een 'feit'.
Dit komt omdat klimaatverandering een abstract onderwerp is waarvan de gevolgen in de westerse wereld vaak ook nog niet direct voelbaar zijn. In de derdewereldlanden zijn ze dat vaak al wel. Daar gelooft vaak het grootste deel van de bevolking dan ook in klimaatverandering.
Klimaatverandering is ook in de westerse maatschappij op sommigen momenten al duidelijk voelbaar. In Europa het ene jaar meer dan het andere jaar. De bewijzen voor klimaatverandering zijn dan ook keihard. Kijkt u maar eens naar de 'repeat photos' van gletsjers op deze website. Op de foto's ziet u met wat voor krankzinnige snelheid de gletsjers zich in de 20e en 21e eeuw hebben teruggetrokken. Dat kan alleen door een toename in de temperatuur. En als de temperatuur op aarde stijgt is dat een teken dat het klimaat verandert. En is er dus sprake van klimaatverandering.
Keihard bewijs
Keihard bewijs voor klimaatverandering is ook te vinden in meteorologische waarnemeningen die op grote schaal vaak teruggaan tot 1850 en vaak nog verder. Metingen gedaan met hoogwaardige technische apparatuur en doorlopend op vaste momenten verzameld. Temperatuurmetingen zijn in deze dan ook belangrijke gegevens. Temperatuurmetingen zijn op een secure en grondige manier verzameld en daarna zorgvuldig in databases opgeslagen.
Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) doet al sinds 1750 metingen in Nederland. Sinds 1901 gebeurt dat op een professionele manier. Uit alle temperatuurmetingen wereldwijd (en ook van het KNMI) komt onomstotelijk naar voren dat de wereldgemiddelde temperatuur met bijna 1 graden is gestegen sinds 1880. Dat lijkt niet veel, maar heeft zoals we nu zien, al grote gevolgen met zich mee meegebracht.
Klimaatontkenning en de menselijke geest
Veel mensen geloven nog niet in klimaatverandering. Dit heeft vaak verschillende psychologische redenen omdat de bewijzen voor klimaatverandering overduidelijk zijn en niet meer omver te werpen. We zullen hier niet verder op de psychologische kant van de zaak in gaan, maar op onze verwijzingspagina wordt u doorgelinkt naar artikelen die goed kunnen uitleggen waarom mensen vaak in eerste instantie geneigd zijn om het probleem van klimaatverandering te baggataliseren of grofweg te ontkennen. Onze partij ziet klimaatontkenners als een groot probleem, omdat het de aanpassingen en maatregelen tegen klimaatverandering ernstig in de weg zit. Door continue voorlichting en bewustwording te creƫren bij mensen hoopt onze partij mensen in te laten zien dat er nu onmiddelijk wat moet gebeuren aan klimaatverandering. Door mensen positief te stimuleren en eigen maatregelen te laten nemen hopen we dat veel mensen de aanpak van klimaatverandering ook als een kans aangrijpen om hun eigen leven op een leuke manier te verbeteren.
Gevolgen van niet handelen
Als we niets doen zullen we wereldwijd te maken krijgen met extremer weer. Ook zal de zeespiegel rap stijgen door het smelten van ijs op Groenland, van gletsjers en ijs van Antartica. Arme landen krijgen te maken met massale hongersnoden die nog erger zullen zijn dan we nu zien. Dit vaak versterkt door politieke en gewapende conflicten.
Zeker honderden miljoenen mensen zullen sterven in vooral de arme landen. En dit is misschien zelfs nog een lage schatting van het aantal slachtoffers. Veel hangt dus af van onze aanpassing en reductie van CO2.
Terwijl derdewereldlanden in de eerste helft van deze eeuw mogelijk al ten onder gaan aan klimaatverandering en nieuwe ziektes, zullen wij vooral in de tweede helft van deze eeuw serieus last gaan krijgen van klimaatverandering. Ook hier zullen in het gematigde klimaat oogsten mislukken, overstromingen grond wegspoelen, hittegolven onaangenaam worden en de verzilting van Nederlandse landbouwgrond toenemen. Daarnaast hebben wij, net als veel andere landen (rijk en arm), te maken met een snellere zeespiegelstijging dan verwacht. Dit is een onmiddelijke directe bedreiging voor onze nationale veiligheid. Wij Nederlanders hebben al lange tijd geen overstroming gehad en worden daardoor steeds lakser. We denken dat een overstroming in de verre toekomst met ons huidige sluizen, dijken, stuwen en gemalensysteem niet snel meer zal voorkomen. Toch zullen we miljarden extra moeten investeren of zelfs het westen van Nederland moeten opgeven indien de klimaatverandering ongehinderd op huidige snelheid kan doordenderen. Dit doemscenario zou pas in de 22e of 23e eeuw werkelijkheid kunnen worden, maar we zijn het aan toekomstige generaties verpicht onze verantwoordelijkheid voor hen te nemen en het uiteindelijk niet zover te laten komen. Nogmaals: Veel hangt af van de onmiddelijke reductie van co2 uitstoot door de mens.